Ce este Linux si de ce este asa de popular

Totul despre Linux

Moderatori: Helper, Moderator Global, Administrator, Moderator

Avatar utilizator
Sany.
Membru
Membru
Mesaje: 5983
Membru din: 19 Ian 2012 18:48
Cunostinte CS: Foarte Bune
Detinator Steam: Da
CS Status: Mihai Eminescu, ai uitat de el?!
Localitate: Inima strãzii
Contact:

Imagine

Fiecare computer utilizeaza un sistem de operare (OS). Cele mai populare sisteme de operare utilizate în prezent sunt:
-Windows
-Mac OS
-UNIX
Linux este un sistem de operare (care seamana foarte mult cu UNIX) care a devenit foarte popular în ultimii ani.
Sistemele de operare sunt programe. Un sistem de operare este prima piesa de software pe care computerul o executa atunci când porniti computerul. Sistemul de operare se încarca în memorie si începe gestionarea resurselor disponibile pe computer. Acesta ofera apoi resursele altor aplicatii pe care utilizatorul doreste sa le execute. Serviciile tipice pe care un sistem de operare le prevede includ:
-Un planificator de sarcini (Task Scheduler) – Task Scheduler este capabil sa aloce puterea procesorului unui numar de sarcini diferite. Unele dintre aceste sarcini sunt diferite aplicatii pe care utilizatorul le ruleaza, iar unele dintre ele sunt sarcinile sistemului de operare. Task Scheduler este partea sistemului de operare care va permite sa imprimati un document dintr-un editor text într-o fereastra în timp ce descarcarcati un fisier într-o alta fereastra si calculati o foaie de calcul într-o a treia fereastra.
-Un manager de memorie (Memory manager) – Managerul de memorie controleaza memoria RAM a sistemului si creeaza în mod normal, un spatiu de memorie virtuala utilizând un fisier de pe hard disk.
-Un manager al disk-ului (Disk manager)- managerul disk-ului creeaza si mentine directoarele si fisierele pe disc. Când solicitati un fisier, managerul disk-ului vi-l pune la dispozitie.
-Un administrator de retea (Network manager)- Network Manager controleaza toate datele care circula între calculator si retea.
-Alt manager de servicii I/O (I/O services manager)- sistemul de operare gestioneaza tastatura, mouse-ul, afisarea video, imprimante, etc.
-Managerul de securitate (Security manager)- sistemul de operare mentine securitatea informatiilor din fisierele computerului si controleaza cine poate accesa computerul.
Normal, un sistem de operare, prevede si interfata utilizatorului pentru sistem. Standardul de “look” al Windows 98 include butonul Start in bara de activitati, etc. Mac OS ofera un aspect complet diferit si este folosit pe calculatoarele Macintosh.
Linux este un fenomen fiind considerat un sistem de operare. Pentru a intelege de ce Linux a devenit atât de popular, este util sa se stie un pic despre istoria lui. Prima versiune de UNIX a fost initial dezvoltata cu cateva zeci de ani în urma si a fost folosita în principal ca un sistem de operare de cercetare în universitati. Statiile de lucru puternice de la companii precum Sun, proliferate în anii 1980, erau toate bazate pe UNIX. O serie de companii au intrat în câmpul statiilor de lucru pentru a concura împotriva Sun: HP, IBM, Silicon Graphics, Apollo, etc. Din pacate, fiecare a avut propria versiune de UNIX si acest lucru a facut vânzarea de software dificila. Windows NT a fost raspunsul Microsoft la aceasta piata. NT ofera acelasi tip de caracteristici ca sistemele de operare UNIX – securitate, suport pentru mai multe procesoare, memorie pe scara larga si gestionare disk-ului, etc. – dar o face într-un mod care este compatibil cu cele mai multe aplicatii Windows.
Intrarea Microsoft în arena statiilor de lucru high-end a creat o dinamica ciudata. Proprietarii sistemelor de operare detinute de companii separate si lipsa unei autoritati centrale in lumea UNIX a slabit UNIX, dar multi oameni au probleme personale cu Microsoft. Linux a pasit în acest peisaj ciudat si a captat foarte multa atentie.
Linux Kernel, creat de Linus Torvalds, a fost pus la dispozitia lumii gratuit. Torvalds a invitat apoi pe ceilalti sa aiba contributii la kernel cu conditia ca acestea sa fie gratuite. Mii de programatori au început sa lucreze pentru a spori Linux si sistemul de operare a crescut rapid. Deoarece este gratuit si ruleaza pe platformele PC, a câstigat o audienta considerabila în rândul dezvoltatorilor hard-core foarte repede. Linux are un text dedicat si este folosit de diferite tipuri de oameni:
-Oamenii care cunosc deja UNIX si doresc sa ruleze pe un PC-ul de tip hardware;
-Oamenii care doresc sa experimenteze principiile sistemului de operare;
-Oamenii care au nevoie sau doresc o mare parte din controlul asupra sistemului lor de operare;
-Persoanele care au probleme personale cu Microsoft.
In general, Linux este mai greu de gestionat fata de ceva de genul Windows, dar ofera mai multa flexibilitate si optiuni de configurare.
Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi şi nouă toate
Ce e rău şi ce e bine
Tu te-ntreabă şi socoate
Nu spera şi nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu rămâi la toate rece.
wolfmonger
Membru
Membru
Mesaje: 78409
Membru din: 18 Noi 2022 10:07

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
journallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
languagelaboratoryсайтсайтlaserlensсайтlatereventlatrinesergeantсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтmedinfobooksmp3lists
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтobservationballoonсайтoceanminingoctupolephononсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтspicetradespysale
stungunсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkasсайтсайт
wolfmonger
Membru
Membru
Mesaje: 78409
Membru din: 18 Noi 2022 10:07

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфосайтинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
Scrie răspuns

Înapoi la “Linux”